Taalontwikkeling op school : handboek voor interactief taalonderwijs. - Verhallen, Marianne, 1953-; Walst, Ruud, ....- (Bussum : Coutinho, 2003)
Zonder taal geen onderwijs. Rekenen, geschiedenis en biologie, er is geen activiteit of les op de basisschool of er komt taal aan te pas. Leerkrachten kunnen al die taalsituaties aangrijpen om de taalontwikkeling van de leerlingen te stimuleren. In Taalontwikkeling op school bieden de auteurs een aanpak om in de interactie die taalontwikkelingskansen optimaal te benutten. Vooral meertalige en taalzwakke leerlingen zullen van deze taalontwikkelende interactie extra profiteren. Verschillende middelen om de taalvaardigheid van leerlingen een groeiimpuls te geven zijn in dit boek bijeengebracht tot een compleet en praktisch 'taalgroeipakket', dat in elke groep, zowel binnen als buiten de taalles, inzetbaar is. Leerkrachten kunnen er onmiddellijk mee aan de slag; dit boek is vooral een doe-boek. In de eerste hoofdstukken behandelen de auteurs het taalverwervingsproces zoals dat thuis en later ook in het onderwijs plaatsvindt. De succesvolle factoren voor taalverwerving komen daarbij in beeld. Vervolgens bespreken zij drie belangrijke taalgroeimiddelen: taalaanbod, taalruimte en feedback. Naast theorie en praktijkvoorbeelden bevatten deze hoofdstukken veel opdrachten om het betreffende taalgroeimiddel in de vingers te krijgen. Ten slotte besteden de auteurs aandacht aan de manier waarop de taalgroeimiddelen in verschillende onderwijssituaties het beste tot hun recht kunnen komen. Het boek is geschreven voor PABO-studenten en voor basisschoolleerkrachten. Het bevat observatie- en beoordelingsformulieren en werkbladen.
Inhoudsopgave : Taalontwikkelende interactie: een nieuw perspectief Weet wat je moet weten. Hoe steekt het taalleerproces in elkaar? Weet wat je moet doen Pas taalgroeimiddel 1 toe: taalaanbod Pas taalgroeimiddel 2 toe: taalruimte Pas taalgroeimiddel 3 toe: feedback Taalontwikkelende interactie en groeperingsvormen Opdrachten en werkbladen Inschattingsschalen taalniveaus Uitwerking van de opdrachten
Keywords: Nederlands -- Basisonderwijs