Anorexia bestaat niet : het beeld van anorexia nervosa in de media. - Schoemaker, Casper, ....- (Amsterdam : Archipel, 2002)
We hebben er allemaal van gehoord en we weten er allemaal ook heel veel van: anorexia. Een ziekte die de laatste jaren enorm om zich heen grijpt in alle Westerse landen, maar nu ook in Argentinië en Fiji. Oorzaak van anorexia is het slankheidsideaal dat in de media gepropageerd wordt. Anorexia is een sterrenziekte; vrijwel alle beroemde fotomodellen en actrices van Hollywood lijden eraan. 'Anorexia bestaat niet' helpt ons uit die droom. Het meeste van wat wij menen te weten over anorexia is níet waar. De ziekte anorexia nervosa bestaat wel degelijk; het is een vreselijke aandoening die veel ingrijpender gevolgen heeft dan wij ons realiseren. Maar de ziekte die wij zo goed kennen uit de media, die anorexia bestaat dus niet. Casper Schoemaker prikt niet alleen de mediahype rond dit gevoelige onderwerp door. Hij beschrijft ook hoe bovenstaand beeld in de media kon ontstaan, en welke gevolgen dat heeft voor de anorexiapatiënten en hun omgeving. (flaptekst)
Keywords: Anorexia nervosa in de media