Kind en epilepsie. - Oostrom, Kim, ....-; Jennekens-Schinkel, Aag, ....-; Van Teeseling, Heleen, ....- (Amsterdam : Boom, 2002)
Kind en epilepsie is een boek dat bedoeld is voor ouders en verzorgers van kinderen met epilepsie. Over epilepsie doen vaak de wildste verhalen de ronde. Dit boek tracht op een duidelijke, eenvoudige maar toch wetenschappelijke wijze een antwoord te geven op vragen waarmee betrokkenen geconfronteerd worden. Zo komen er in het boek verschillende vragen aan bod: Wat is epilepsie? Welke behandelingen bestaan er? Hebben kinderen met epilepsie meer leer- en/of gedragsproblemen dan andere kinderen? Hoe kan je als opvoeder/begeleider deze kinderen optimale ontplooiingskansen bieden? Het zijn vragen die sterk leven, niet alleen bij ouders, maar ook bij de kinderen zelf en de leerkrachten en andere betrokkenen in de omgeving van het kind. De auteurs geven aan de hand van een praktische vraag-antwoordvorm inzicht in de uiteenlopende zaken die bij deze ziekte spelen. In het boek worden twee groepen centraal gesteld. De eerste groep omvat vooral die kinderen met goed behandelbare epilepsie; de tweede groep met moeilijk behandelbare epilepsie. Aan de hand van gesprekken die vier kinderen met een epilepsie-specialist hadden, worden herkenbare situaties en problemen geschetst. Fragmenten uit hun ziektegeschiedenis illustreren de informatie van de specialisten. Naast deze vragen en verhalen, biedt dit boek ook allerhande tips, nuttige adressen voor Nederland, een verklarende woordenlijst en een beknopte maar degelijke literatuurlijst. Kortom, dit boek is een handreiking voor iedereen die met het probleem te maken heeft. [Karl Baert] (c) NBD Biblion
Keywords: Epilepsie -- Kinderen (0-12 jaar).