De ziekte van Huntington : begeleiding en behandeling. - Roos, R. A. C., ....-; Kremer, H. P. H., ....-; Tibben, A., ....- (Maarssen : Elsevier Gezondheidszorg, 2002)
Het onderwerp van dit boekje heeft de laatste jaren veel aandacht en publiciteit gekregen. Het is een erfelijke ziekte van het centrale zenuwstelsel, gekenmerkt door met name typische bewegingsstoornissen; voorts treden psychiatrische symptomen en achteruitgang van de verstandelijke vermogens op. Hoewel de ziekte erfelijk is, wordt hij in de meeste gevallen pas op volwassen leeftijd manifest. Het gen dat met de ziekte samenhangt, is in 1993 ontdekt; in Nederland lijden circa 1.400 mensen aan de ziekte en komen er circa zestig nieuwe patiënten per jaar bij. Effectieve therapie is er niet, wel kan symptomatische therapie het leven dragelijker maken. De meeste patiënten overlijden enkele jaren na het manifest worden van de ziekte aan een longontsteking of door zelfmoord. Speciale betekenis heeft de ziekte doordat tegenwoordig de erfelijke aanleg voor de ziekte kan worden vastgesteld voordat deze manifest wordt. Dit alles en nog veel meer wordt in dit boekje zakelijk, duidelijk, voor iedereen begrijpelijk en wetenschappelijk verantwoord uitgelegd. Met register, lijst van adressen etc. (Dr. H.S. Verbrugh) © NBD Biblion
Keywords: Ziekte van Huntington