Milieukwaliteit en normstelling - Ragas, Adrianus Maria Johannes, 1964-; Leuven, Robertus Stefanus Elisabeth Wilhelmus, 1957- (Meppel : Boom, 1994)
Samenvatting:Met regelmaat maken de media melding van overschrijding vanmilieukwaliteitsnormen. Voorbeelden zijn dioxines in melk, ozon in debuiten lucht en verhoogde straling na de rampen met kerncentrales. Voorbeoordeling van de gevolgen van normoverschrijdingen voor volksgezondheiden milieu is inzicht vereist in de achtergronden vanmilieukwaliteitsnormen. Hierover en over de totstandkoming van dezenormen handelt Milieukwaliteit en normstelling. De nadruk ligt op normenvoor milieugevaarlijke stoffen. Tevens wordt ingegaan op andere agentiazoals straling, geluid, stank, externe veiligheid en genetischegemodificieerde organismen. De rol van verschillende wetenschapsveldenbij de totstandkoming van milieukwaliteitsnormen, zoals toxicologie,epidemiologie en ecotoxicologie, komt uitgebreid aan bod evenals hetnormstellingsbeleid van de Rijksoverheid en achtergronden van bestaandenormenstelsels. Een apart hoofdstuk wordt gewijd aan het opstellen vannormen en ecosystemen. De bijlagen bevatten een breed overzicht vanbestaande milieukwaliteitsnormen.
Handboek en werkboek
Keywords: Milieukunde; Normen