Senioren en CVA : veranderingen in cognitie, emoties en gedrag. - Arts, Willem Frans Marie, ....-; Deelman, Betto G., ....- (Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2002)
Dit boek is gewijd aan psychische problemen en gedragsveranderingen bij oudere CVA-patiënten. Het concentreert zich op nieuwe inzichten en ontwikkelingen in psychodiagnostiek,begeleiding, behandeling en in multidisciplinaire samenwerking. Steeds weer wordt daarbij gekeken naar de (mogelijke) bijdrage vanuit de psychologie. Professionals vanuit alle betrokken sectoren - de ziekenhuizen, revalidatiecentra, verpleeghuissector en de academische wereld - hebben een bijdrage geleverd aan dit boek. Bundeling en verdere uitbouw van psychologische expertise is onmisbaar om de ouderen die getroffen zijn door een beroerte en hun naasten in alle fasen de zorg te kunnen bieden die zij nodig hebben. Dit boek levert daar een bijdrage aan
Iedere dag krijgen circa tachtig mensen in Nederland een beroerte. Het merendeel is de gepensioneerde leeftijd ruim gepasseerd; van alle patiënten met een eerste beroerte is zeventien procent jonger dan 65 jaar en vijftig procent ouder dan 75 jaar. Van de ene dag op de andere is hun leven en dat van hun naasten ingrijpend en blijvend veranderd. Vaak volgt een langdurig traject door verschillende instellingen waarin multidisciplinaire diagnostiek, behandeling en zorg worden geboden. De cognitieve, emotionele en gedragsmatige gevolgen van een CVA spelen een essentile rol in het revalidatieproces en de mate van zelfredzaamheid die de patiënt uiteindelijk behaalt. Daarnaast hebben deze gevolgen een niet te onderschatten effect op het welbevinden van de patiënt en zijn naasten, ook nog lange tijd na beëindiging van de revalidatie.
Inhoudsopgave : 1 De variëteit in CVA's: inleiding op het thema 2 Executieve functies: de sleutel tot een zelfstandig bestaan 3 Emotionele gevolgen en gedragsveranderingen 4 Senioren, CVA en seks 5 Neuropsychologische diagnostiek in een vroege fase 6 Observatie en screening in de revalidatiefase 7 Psychodiagnostiek bij revalidanten in het verpleeghuis 8 De (on)mogelijkheden van het ONO 9 De positie van de psycholoog bij revalidatie in het verpleeghuis 10 Diagnostiek van depressie: instrumenten en aandachtspunten 11 Psychotherapie in de revalidatiefase en daarna 12 Nazorg in de chonische fase: verliesverwerking en timing
Keywords: Cerebrovasculair accident -- Ouderen; Gedragsstoornissen -- Ouderen