Behandelingsstrategieën bij vrouwen in de psychiatrie. - Knoppert-van der Klein, Elise A. M., ....-; Kölling, Pieternel, ....-; Sleeboom-van Raaij, Ines, ....- (Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2002)
Vrouwen en mannen verschillen: reeds in het vroege bestaan als embryo blijkt het wel of niet aanwezig zijn van een Y-chromosoom een duidelijke, sturende rol te hebben. Na de geboorte gaan ook sociale en culturele factoren een rol spelen. Kennis over deze factoren en processen is belangrijk voor patiënt en behandelaar. Er zijn veel vrouwelijke patiënten in de psychiatrie; sommige psychiatrische aandoeningen zoals depressie en een aantal angststoornissen komen meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Door de snelle veranderingen en de verruiming van behandelingsmogelijkheden in de psychiatrie de laatste decennia, worden behandelaars steeds meer geconfronteerd met 'vrouwenzaken' zoals premenstruele stoornissen, medicatie tijdens zwangerschap en lactatie, invloed van psychiatrische stoornissen op moeder en kind enzovoort. Sekseverschillen krijgen steeds meer aandacht, zowel in het psychiatrische onderzoek en de psychiatrische vakkennis als in de communicatie tussen patiënt en behandelaar. Diverse aspecten, verdeeld over drie aparte delen en in totaal vijftien hoofdstukken, komen in dit boek aan bod. Deel I gaat over 'psychiatrie en vrouwen', in deel II worden specifieke vrouwensyndromen besproken, deel III heeft als onderwerp zwangerschap en psychiatrie
Inhoudsopgave : I Psychiatrie en vrouwen 1 Epidemiologie van psychiatrische stoornissn bij vrouwen 2 Diagnostiek van psychiatrische problematiek vanuit sekseperspectief 3 Communicatieverschillen tussen mannen en vrouwen in de GGz 4 De invloed van de gonadale hormonen op de hersenen 5 Psychofarmaca: farmacologische verschillen tussen mannen en vrouwen II Specifieke vrouwensyndromen 6 Persoonlijkheidsstoornissen, trauma en incest bij vrouwen 7 Het premenstruele syndroom en de premenstruele dysfore stoornis 8 Menopauze en stemmingsstoornissen 9 Psychiatrie en seksualiteit III Zwangerschap en psychiatrie 10 Zwangerschap bij psychiatrische stoornissen 11 Psychofarmaca tijdens de zwangerschap en de lactatieperiode 12 Het verloop van stemmingsstoornissen tijdens de zwangerschap en na de bevalling 13 Het verloop van stemmingsstoornissen tijdens de zwangerschap en na de bevalling 14 Het verloop van psychotische stoornissen tijdens de zwangerschap en na de bevalling 15 De invloed van een psychiatrische stoornis bij de moeder op de ontwikkeling van het kind
Keywords: Psychische stoornissen en zwangerschap; Vrouwen -- Psychiatrie