Cultuur, classificatie en diagnose : cultuursensitief werken met de DSM-IV. - Borra, Ria, ....-; Rohlof, Hans, ....-; van Dijk, Rob, ....- (Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2002)
Verscholen in een van de bijlagen van de DSM-IV treft men de Cultural Formulation of Diagnosis aan. Volgens de samenstellers van Cultuur, classificatie en diagnose krijgt dit model in Nederland ten onrechte weinig aandacht. Gezien de toenemende culturele en etnische diversiteit van de Nederlandse bevolking is een meer cultuursensitieve diagnostiek noodzakelijk voor een toegankelijke geestelijke gezondheidszorg. Met de publicatie van dit boek willen de samenstellers de mogelijkheden die de Cultural Formulation of Diagnosis hiertoe biedt meer bekendheid geven. Dit werkmodel blijkt zeer behulpzaam te zijn bij het analyseren van de complexe interculturele processen in de diagnostiek en hulpverlening. In Cultuur, classificatie en diagnose komen twintig hulpverleners aan het woord die de bruikbaarheid van de Cultural Formulation of Diagnosis aan de hand van een casus uit hun eigen psychiatrische praktijk toetsen. Zowel allochtone als autochtone minderheidsgroepen komen aan bod. De reeks casussen biedt een afspiegeling van de uiteenlopende clintentypen die zich melden bij de geestelijke gezondheidszorg in Nederland. Cultuur, classificatie en diagnose is bedoeld voor hulpverleners in de praktijk van de geestelijke gezondheidszorg die zich bezighouden met transculturele psychiatrische diagnostiek
Inhoudsopgave : 1 Diagnose en classificatie 2 Diagnostic and Statistical Manual of mental disorders (DSM) 3 Transculturele diagnostiek 4 'Ik ben een trotse Boslandcreool uit Suriname' Een Surinaamse man met een winti-probleem en schizofrenie 5 Een 'wounded healer' Een Surinaamse man met een alcoholverslaving 6 Is een klassieke religieuze twist in een etnische context anders dan in een autochtone? Een Surinaamse man met depressieve klachten en slaapproblemen 7 Srebrenica en het identiteitsverlies van een Bosnische vluchteling Een Bosnische man met een posttraumatische stress-stoornis 8 De wrake Gods Posttraumatische stressklachten bij een lesbische autochtone vrouw met een gereformeerde achtergrond
9 'Hebt gij ook eene roeping gehad?' Een autochtone jongen met een kortdurende psychose 10 In de ban van een onbekende vrouw Depressie en betovering bij een Marokkaanse man 11 Van je familie moet je het hebben ... Een Ghanese vrouw met recidiverende psychosen 12 Ubah, een zestienjarige alleenstaande asielzoekster Een Somalisch meisje met een posttraumatische stress-stoornis 13 Het verhaal van de krokodil en de zondaar Een Angolese asielzoeker met een posttraumatische stress-stoornis en een depressie op zoek naar veiligheid 14 Een strijdbaar zwart jongetje in vredestijd Een twaalfjarige Kongolese jongen met een psychose of een posttraumatische stress-stoornis 15 Ubuntu: 'You are what you are through other people' Depressie en identiteitsproblemen bij een gemigreerde zwarte Zuid-Afrikaanse vrouw 16 'Een zoete tong haalt de slang uit zijn hol' Depressie bij een Turkse man met familieproblemen 17 Cultureel stigma en stille strijd Een Turks-Koerdische vrouw met een depressie na een traumatische gebeurtenis
18 Verlies en vrijheid Traumatisering en identiteitsproblematiek bij een Iraanse vluchteling 19 Een kapokboom of een Indische eik? Een 65-jarige Indische man met depressieve klachten 20 De strijd tussen goed en kwaad Een Cambodjaanse man met een posttraumatische stress-stoornis 21 Cultural Formulation of Diagnosis: een uitdagende werkwijze
Keywords: DSM-IV.; Minderheden -- Psychiatrie; Psychische stoornissen -- Classificatie; Psychodiagnostiek; Transculturele psychiatrie