Psychologische interventies bij posttraumatische stress-stoornis. - Van Minnen, Agnes, 1964-; Verbraak, Marc (Marinus Johannes Petrus Maria), 1964- (Nijmegen : Cure and Care, 2002)
Na een aantal recente traumatische gebeurtenissen, zoals de aanval op het World Trade Center in New York en de vuurwerkramp in Enschede, wordt er veel over de posttraumatische stress-stoornis (PTSS) geschreven en gesproken. In dit boek worden de meest recente gegevens over verschillende (effectief gebleken) vormen van behandeling voor patiënten met een PTSS uitgebreid beschreven. Dit gebeurt zowel vanuit wetenschappelijk perspectief, door middel van beschrijvingen van allerlei onderzoeksresultaten, als vanuit de klinische praktijk, door het geven van praktische beschrijvingen van de behandeltechnieken. Ook wordt ingegaan op de problemen die tijdens de behandeling kunnen ontstaan, waarvoor vervolgens oplossingen worden geboden. Aan bod komen langdurige imaginaire exposure, EMDR, cognitieve therapie en schrijfopdrachten via het internet (interapy). Naast deze psychologische interventies worden praktische richtlijnen geboden voor psychofarmacologische interventies. Verder wordt in dit boek de actuele stand van zaken omtrent theoretische achtergronden van PTSS weergegeven en wordt geprobeerd te verklaren waarom bepaalde behandeltechnieken effectief zijn.
Inhoudsopgave : 1 Klinisch beeld van PTSS 2 Theoretische modellen voor de PTSS 3 Wat maakt effectieve psychologische behandelingen van PTSS werkzaam? Enige beschouwingen 4 Langdurige imaginaire exposure: techniek, resultaten en problemen 5 Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR): techniek, resultaten en problemen 6 Cognitieve therapie 7 Interapy: techniek, resultaten en problemen 8 De bescheiden betekenis van psychofarmaca
Keywords: Posttraumatische stressstoornissen