Ik schreif faut : omgaan met dyslexie : gids voor ouders, leerkrachten en hulpverleners. - Ceyssens, Martine, ....- (Tielt : Lannoo, 2002)
Uit onderzoek blijkt dat hun gedragsproblemen en lusteloosheid thuis en in de klas vaak het gevolg zijn van hardnekkige lees- en schrijfproblemen. Ongeveer 5% van de kinderen krijgt daarbij de diagnose ‘dyslexie' opgeplakt. In de basisschool komt dat overeen met 1 à 2 leerlingen per klas. Ik schreif faut gaat ervan uit dat ouders en leerkrachten in aanvulling op de therapie zélf ook heel veel kunnen doen. In deze praktische gids vinden zij naast een omschrijving van wat dyslexie is vooral ook veel praktisch bruikbaar materiaal: alle regels voor het omgaan met de knelpunten in de spelling en heel wat concrete tips voor in de klas en thuis. Overzichtelijke schema's en speciaal ontworpen prenten, waarbij de kinderen de spellingswijze van woorden leren koppelen aan visueel materiaal, én een handig stickerblad met de voornaamste spellingsregels maken van Ik schreif faut hét werkboek bij uitstek rond dyslexie. (flaptekst)
Anders dan de meer theoretische en/of didactische recent verschenen boeken over dyslexie is deze gids voor hulp bij lees- of schrijfproblemen - thuis, op school en in de specifieke begeleiding - in Vlaanderen en in Nederland ook echt toegankelijk voor niet-hoogopgeleide intermediairs. De auteur, verbonden aan de universiteit van Leuven en met een eigen behandelpraktijk, biedt inzicht in de problematiek en een praktisch overzicht van regels, tips, trucjes en oefeningen, ook voor de vreemde talen, waardoor positieve samenwerking van kind, ouder, docent en behandelaar mogelijk wordt. Regelingen, doorverwijzing en adressen in beide landen tot en met de dyslexieverklaring zijn opgenomen. Zeer bruikbaar door de praktische benadering, helder van stijl en opbouw
Keywords: Dyslexie; Leesstoornissen; Schrijfstoornissen