Mijn kind leert schrijven en hoe kan ik helpen : een gids voor ouders, leerkrachten en hulpverleners. - Litière, Marc, ....- (Tielt : Lannoo, 2002)
Dit boek gaat over de ontwikkeling van het schrijvende kind en de problemen die het tijdens het schrijfproces ervaart. De auteur legt eerst uit wat schrijven is en wat de voorwaarden zijn om te kunnen schrijven. Daarna een verhandeling over materialen, inclusief de schrijfmethode. Litière blijft uitgebreid stilstaan bij de overgang van de krabbelfase naar het uiteindelijke schrijven. Vervolgens een verhaal over linkshandigheid, traag en krampachtig schrijven. Aan de hand van spreuken en pictogrammen probeert de schrijver de benodigde vaardigheden en processen aan te leren. In een volgend hoofdstuk wordt een strikt voorwaardenprogramma uitgewerkt; een programma dat nogal gedateerd aandoet en waarin de meest recente ontwikkelingen niet zijn meegenomen. Het boek staat bol van didactische aanwijzingen, leuke ideeën, oplossingen voor mogelijke problemen, pedagogische tips en bruikbare checklists. Tussen de adviezen en oefeningen door strooit de schrijver kwistig met spreuken, goede gedachten en doorkijkjes.
Keywords: Schrijfstoornissen; Schrijfvaardigheden