Gein, ongein, pesten : over macht en territoriumspelletjes, intimidatie en discriminatie op het werk. - van den Broek, Lida, 1949- (Soest : Nelissen, 2003)
Inhoudsopgave : Deel 1 Hoofdstuk 1. Gewenst of ongewenst, wie bepaalt dat?1.1 Wanneer is iets pesten 1.2 Seksuele intimidatie 1.3 Discriminatie 1.4 Cijfers omtrent pesten 1.5 Risicosectoren 1.6 Risicofactoren in de organisatie 1.7 Risicogroep 1.8 Pesten is een kostbare zaak 1.9 Systematisch pesten is intimiderend 1.9.1 Ongewisse regelmaat 1.9.2 Systematiek 1.9.3 Duur Hoofdstuk 2. Geintje.moet je tegen kunnen! 2.1 Betrokken partijen 2.1.1 Het slachtoffer 2.1.2 De daders 2.1.3 De omstanders 2.1.4 De organisatie partij in het pesten Hoofdstuk 3. Grapje, niks mee bedoelt 3.1 Waar pestgedrag vandaan komt 3.1.1 Gein, ongein, pesten 3.1.2 Pesten is het best te herkennen als het te laat is 3.2. Ontkenners Hoofdstuk 4. Over pesten gesproken 4.1 Hier wordt gepest 4.1.1 Van kwaad tot erger 4.2 Types slachtoffers 4.3 Gevolgen van pesten, en dan houden we het nog kort! Deel 2 Hoofdstuk 6. Een transformatieve benadering 6.1 Van gezagsgetrouw naar zelfsturing 6.2 Het 'relationele' perspectief 6.3 De uitgangspunten van een transformatieve aanpak Deel 3 Hoofdstuk 7. De matrix: beleid gewenste omgangsvormen 7.1 Aandachtspunten gewenst omgangsvormenbeleid Hoofdstuk 8. Ongewenst gedrag op de werkvloer, een organisatieaanpak 8.1 Inleiding eerste casus Hoofdstuk 9. Een conflictinterventie op een multiculturele werkvloer 9.1 Inleiding tweede casus
Keywords: Pesten -- Werknemers