Begeleiding van kinderen met dyslexie in het basisonderwijs. - Avontuur, Jos, ....- (Baarn : Nelissen, 2001)
De auteur van dit boek onderzoekt en begeleidt veel leerlingen met dyslexie en geeft ook cursussen over dit onderwerp. Het valt hem op dat het verschijnsel zowel bij ouders als bij leerkrachten veel vragen blijft oproepen. Als de diagnose dyslexie bij een kind is gesteld, willen ze daar meer van weten. Wat is dyslexie eigenlijk, welke invloed heeft het op het leren op school, hoe kun je zo goed mogelijk hulp bieden? Maar ook als er al langer begeleiding plaatsvindt, blijven zich problemen voordoen waar oplossingen voor gezocht moeten worden.
Veel kinderen hebben moeite met lezen, spellen en schrijven. Leerkrachten in het basisonderwijs hebben moeite met het begeleiden van deze dyslectische kinderen die met hardnekkige lees- en spellingsproblemen blijven kampen, ondanks de grote inzet van de leerkrachten, ouders en begeleiders. Ze hebben sterke behoefte aan een samenhangende benadering om deze kinderen beter te kunnen begeleiden. De auteur, een onderwijspsycholoog met ruim twintig jaar ervaring op het vlak van dyslexie en gedragsproblemen, heeft speciaal voor leerkrachten, ouders en PABO-studenten deze informatieve handleiding geschreven die aansluit op de Nederlandse onderwijssituatie. Bijzonder praktisch zijn naast de gedegen kennis en informatie over het onderwerp de in de praktijk beproefde aanwijzingen om dyslectische kinderen in aansluiting op het eigen ontwikkelingsniveau (onder-, midden- en bovenbouw) op school en thuis te begeleiden. Een uitstekende handleiding die dyslexie als samenhangend beeld beschrijft met zeer verantwoorde aanwijzingen voor leerkrachten en ouders. Met verklarende woordenlijst, checklist en tal van bijlagen.
Keywords: Dyslexie