Je zenuwen ? Je motor ! Leren omgaan met faalangst. - Gordebeke, Toon, ....- (Baarn : Nelissen, 2000)
Faalangst is voor een aantal leerlingen een directe belasting met een negatieve invloed op het prestaties. Dit cursusboek biedt de bouwstenen om in groepsverband of eventueel onder eigen beheer belangrijke verbeteringen te bereiken in het reduceren van spanning, het waar nodig verbeteren van de resultaten en het verhogen van de eigen vaardigheden daarbij. Dit cursusboek is geschreven voor de leerlingen zelf. De leerling vindt genoeg opgaven en voorbeelden om zelfstandig met dit boek aan de slag te gaan. Een trainingsgroep biedt nog een aantal extra dimensies. Het lotgenoteneffect en het van elkaaar leren zijn daar twee aspecten van. De docentenhandleiding geeft verdere aanwijzingen hoe de training kan worden opgezet en gegeven. De training is gebaseerd op tien jaar ervaring met hoog faalangstige leerlingen in de leeftijd van 14 tot 20 jaar.
Deel I Voelen 1. Faalangst, wat is dat? 2. Spanning 3. Spanning en lichaam 4. Ontspanning Deel II Denken 5. Remmen of gas geven 6. Denken, doen en voelen 7. Kijk op je kijk 8. Actief veranderen van gedachten 9. Onderzoek je eigen denkstijl 10. Problemen aanpakken en taken plannen 11. De kroon op je denkwerk Deel III 12. Van anders denken naar anders doen 13. Opkomen voor jezelf 14. Kritiek geven en ontvangen 15. Jezelf presenteren
Keywords: Faalangst