Krachttraining : een anatomische benadering. - Delavier, Frédéric, 1967-; Heersma, Yolanda, ....-; Plaggemars, Frederike, ....-; Zegwaard, Erna, ....- (Utrecht : Forte, 2003)
In dit boek wordt op en helder en precieze manier ingegaan op de beweging van de spieren. Elke oefening gaat vergezeld van een tekening, waarop alle geactiveerde spieren duidelik zijn aangegeven. Bij elke tekening staan praktische tips voor zowel de beginnende als de gevorderde sporter. Dit boek is een handige en sportieve gids die u er op elk moment bij kunt pakken. De auteur, een bekend krachtsporter en hoofdredacteur van het tijdschrift Power Mag, geeft een uitgebreide en op de anatomie gerichte uitleg betreffende krachtoefeningen. De krachtoefeningen zijn in hoofdgroepen verdeeld: boven- en onderarmen, schouders, borst, rug, billen en buik. Elke oefening wordt duidelijk uitgelegd, inclusief de mogelijke varianten, waarbij de functionele spieren getoond en in detail benoemd worden in opengewerkte tekeningen van de betrokken lichaamsdelen. In deze uitgave wordt duidelijk hoe gecompliceerd het lichaam functioneert en dat bewegingen niet zomaar ontstaan, maar dat ze door een complex samenspel
Van vele grote en kleine spiergroepen mogelijk worden gemaakt. Een bijzonder duidelijk en functioneel boekje dat voor sporters, maar meer nog voor trainers en (para)medische begeleiders een goede handleiding kan zijn. Er worden geen oefenprogramma's of trainingsadviezen gegeven voor specifieke effecten die voor elke sport verschillend kunnen zijn. Het is daarom nodig hier goede begeleiding in te vinden of hier zelf weet van te hebben. Dit is niet zomaar het zoveelste fitnessboek met allerlei oefeningen om een mooier, fitter en slanker figuur te krijgen. In dit boek worden de klassieke fitnessoefeningen op een anatomische manier bestudeerd. Je duikt als het ware in het lichaam en ziet hoe elk spiertje, iedere pees en de gewrichten met elkaar in verbinding staan, en welke impact iedere oefening heeft op je lichaam. Dit aan de hand van zo'n 400 gedetailleerde tekeningen, ware kunstwerkjes op zich. Tevens laat Delavier gedetailleerde anatomische analyses van veel voorkomende blessures aan bod komen
Uiteraard met de nodige tips om zulke blessures te vermijden. Het boek bevat geen inleiding, maar begint direct met de kern van de zaak, in dit geval krachttrainingoefeningen. Dat is jammer want een luchtige introductie tot de verder stevige en wetenschappelijk onderbouwde materie was welkom geweest om de lezer op het juiste pad te sturen. Er wordt dus al een zekere voorkennis verwacht van krachttraining. Ieder hoofdstuk focust op een ander deel van het lichaam, met in totaal 115 oefeningen voor armen, schouders, borst, rug, benen, billen en buik. Foto's vind je niet terug, wel zeer gedetailleerde tekeningen, vergezeld van tekst en uitleg. Het taalgebruik is vrij droog en wetenschappelijk, geen vlotte verkoopstaal zoals in de meeste boeken over krachttraining. In ieder geval een unieke benadering van krachttraining die je niet gauw in een ander boek zal terugvinden
Inhoudsopgave : * Boven- en onderarmen * Schouders * Borst * De rug * Benen * De billen * De buik
Keywords: Fitness; Krachttraining