Traumatische hersenletsels. - Minderhoud, Jan Marinus, 1932-2015 (Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2003)
Inhoudsopgave 1Epidemiologie 2 Pathofysiologische en biochemische aspecten van traumatische hersenletsels 2.1 Oppervlakkige letsels 2.2 Schedelletsels 2.3 Hersenletsel, diffuus en lokaal 2.4 Andere stoornissen 2.5 Biochemische, ontstekings- en genetische aspecten 2.6 Samenvatting 3 Diagnostiek van verschijnselen, symptomen en afwijkingen 3.1 Functionele anatomie van diffuse beschadigingen 3.2 Functionele anatomie van de lokale beschadigingen 3.3 Beeldvorming (röntgenfoto, CT, MRI) 3.4 Neurofysiologische onderzoekmethoden 3.5 Neuropsychologisch onderzoek 3.6 Indeling naar ernst 4 Gevolgen en behandeling van lichte en middelzware traumatische hersenletsels 4.1 Commotio cerebri (hersenschudding) 4.2 Lichte en middelzware hersenletsels 4.3 Behandeling 4.4 Posttraumatische epilepsie 4.5 Postcommotioneel syndroom 4.6 Posttraumatic stress disorder 4.7 Whiplash-letsels 5 Gevolgen en behandeling van ernstige traumatische hersenletsels 5.1 Inleiding 5.2 Prognose 5.3 Behandeling in de acute en subacute fase 6 Traumatische hersenletsels bij kinderen 6.1 Specifieke aspecten van traumatische hersenletsels bij kinderen 6.2 'Battered child syndrome' en 'shaken baby syndrome' 7 Late gevolgen van traumatische hersenletsels 7.1 Inleiding 7.2 Klachten en afwijkingen 7.3 Werkhervatting 7.4 Rijvaardigheid 7.5 Zelfstandig bestaan, familie- en gezinsrelatie en sociaal functioneren 8 Ernstige gevolgen van traumatische hersenletsels 8.1 Vegetatieve toestand 8.2 'Minimally conscious State' 8.3 Medisch-ethische aspecten 8.4 'Locked-in syndrome' 8.5 Hersendood 9 Revalidatie 9.1 Inleiding 9.2 Fysieke revalidatie 9.3 Cognitieve revalidatie
Keywords: Hersenbeschadigingen; Traumatologie