Amyotrofe laterale sclerose : begeleiding en behandeling. - Arts, Willem Frans Marie, ....- (Maarssen : Elsevier, 2002)
Amyotrofe laterale sclerose (ALS) is een ongeneeslijke ziekte van het zenuwstelsel. De spieren verzwakken en kwijnen weg, waardoor al snel mobiliteitsbeperkingen ontstaan. Spreken, slikken en ademen worden steeds moeilijker. Gelukkig is ALS geen veelvoorkomende aandoening. Uit recent onderzoek blijkt dat er in ons land jaarlijks 300 tot 450 nieuwe patiënten met deze ziekte bijkomen. Hoewel de ziekte in gemiddeld drie jaar tot de dood leidt, is bij ongeveer twintig procent van de patiënten de overlevingsduur vijf jaar en soms langer, tot zelfs meer dan tien jaar. Alleen neurologen en revalidatieartsen hebben ervaring met deze relatief onbekende ziekte. Huisartsen, zorgverleners en mantelzorgers spelen echter een belangrijke rol in de begeleiding van de patiënt. Dit boek is een toegankelijke handleiding voor behandelaars én begeleiders. Niet alleen de diagnostiek, het beleid en de medicatie van ALS, maar ook het verwerkingsproces van de patiënt en zijn omgeving en de palliatieve zorg in de laatste fase van de ziekte worden behandeld. Deze tweede druk van Amyotrofe laterale sclerose is geheel geactualiseerd.
Eerder verschenen o.d.t. Behandeling en begeleiding van patiënten met amyotrofe laterale sclerose.
Keywords: Amyotrofe laterale sclerose