Via gelijkwaardigheid naar zelfbepaling : methodische ondersteuning voor mensen in afhankelijke situaties. - Kleine Schaars, Willem, ....- (Soest : Nelissen, 2002)
De weg naar zelfbepaling; er is veel over geschreven en gepraat. Hoe zouden begeleiders en organisaties zich jegens de clint moeten opstellen om de positie van de clint onafhankelijker te maken. Theoretisch is het allemaal goed onderbouwd en weet iedereen, die met mensen in een afhankelijke situatie werkt, dat het bepalen voor clinten een afgesloten station is en dat we clinten moeten ondersteunen in hun proces ongeacht hun niveau of positie. Maar na de visie komt de praktijk. Begeleiders en teams hebben hulpmiddelen nodig om bij zichzelf een veranderingsproces op gang te brengen; alleen zo kan de clint op weg geholpen worden zonder dat er sprake is van betutteling of overvraging. Verandering van houding en werkwijze begint vaak bij kleine dagelijkse situaties. In dit boek wordt methodische ondersteuning geboden. De methodiek wordt eerst ingeleid en vervolgens inzichtelijk uitgewerkt in casustiek binnen concrete begeleidingssituaties. Ook nieuwe ontwikkelingen en opgedane ervaringen
Met methodiek worden uitvoering uitgewerkt. Tevens worden er voor teams en organisaties handvatten aangereikt om de visie van emancipatorische begeleiding in de praktijk vorm te geven. Via gelijkwaardigheid naar zelfbepaling is geschikt voor studenten HSAO en medewerkers in de zorgsector. Het geeft voor familie en clinten inzicht in een manier van werken in voorzieningen. Het toont tevens de vaardigheden die belangrijk zijn om zicht te krijgen in de belevingswereld van clinten. Willem Kleine Schaars geeft onder de naam AKS-trainingen als zelfstandig trainer lezingen, workshops en trainingen aan teams in Nederland, België en Duitsland waarbij onder andere de invoering van de methodiek, een clintgerichte benadering, coaching en teamwerking centraal staan. Ook ondersteunt hij stichtingen biij het implementeren van de methodiek. De auteur publiceert regelmatig in verschillende bladen
Inhoudsopgave : : Voorwoord Inleiding 1. De clint centraal 1.1 Zelf kiezen en zelfbepaling 1.2 Overvragen en
Betuttelen 1.3 Afhankelijkheid van de clint in relatie tot de onafhankelijkheid van de begeleider 1.4 Staat de clint wel echt centraal? 1.5 Gelijkwaardigheid, macht en eigen verantwoordelijkheid 1.6 Zienswijze waarin de clint wel uitgangspunt is 2. Uitleg van de methodiek 2.1 Rolbeschrijvingen procesbegeleider en zaakwaarnemer 2.2 De procesbegeleider 2.3 De zaakwaarnemer of werkbegeleider 2.4 Opbouw van het gesprek 2.5 Rapportage en verslaglegging 2.6 Samenwerking procesbegeleider en zaakwaarnemer 2.7 Groepsprocesbegeleiding en zaakwaarnemerschap 2.8 Het teamlid als observator 2.9 Menswaardigheid 2.10 Grenzen in een team 2.11 Verantwoording afleggen aan het team 2.12 Feedback 2.13 Voorwoorden voor een goed verloop van procesbegeleiding en zaakwaarnemerschap 3. Nieuwe ontwikkelingen in de methodiek 3.1 Andere communicatievormen 3.2 Gebruik van video 3.3 Methodiek en dag- of activiteitencentrum 3.4 Rol van ouders en familieleden bij de methodiek 4. Implementatie van de methodiek in de organisatie
4.1 Het rupsmodel 4.2 Welke kwaliteiten passen bij welke begeleider? 4.3 Kwaliteiten in een team 4.4 Coaching 4.5 Bewonersraad 4.6 Clintenraden 5. Basishouding van de hulpverlener 5.1 Communicatie 5.2 Gedrag en oordeel 5.3 Aanvaardbaar en onaanvaardbaar gedrag 5.4 Gedragsraam 5.5 Probleemgebieden in het gedragsraam 5.6 Actief luisteren en serieus nemen 5.7 Ik-boodschappen 5.8 Jij-boodschappen 6. Procesbegeleiding en zaakwaarnemerschap: drie casussen 6.1 Koos zoekt een vrouw 6.2 Vier oudere heren in hun eigen huis 6.3 Van rood naar geel Tot slot Opdrachten Literatuur
Keywords: Hulpverlening -- Methodiek; Mentaal gehandicapten -- Hulpverlening