Het Moeder Teresasyndroom : het persoonlijke motief in de hulpverlening - Lampe, Paula, ....- (Soest : Nelissen, 2003)
Waar komt de drang vandaan om anderen te helpen en jezelf op te offeren? Speelde deze behoefte ook een rol bij de ziekenverzorgende Marha U., die tussen 1990 en 1995 afhankelijke demente ouderen een overdosis insuline inspoot met de dood tot gevolg?Op zoek naar een antwoord deed Paula Lampe research. Zij confronteert de lezer met haar bevindingen. Zij analyseert in dit boek niet alleen het hulpverleningsproces maar geeft ook, met behulp van gefingeerde personages, haarscherp aan hoe hulpverleners tegenover hulpvragers staan. Daar waar de ene hulpverlener een evenwichtig, solide vakmens is, is de ander een hunkerend type, wiens diepe verlangen naar aandacht en waardering wordt omgezet in helpen, waardoor dit dwangmatige vormen kan aannemen.De uitkomst van haar analyse is verbluffend. Niet alleen misstappen van flirt tot verkrachting, van manipulatie tot moord, komen in een ander daglicht te staan, maar ook het torenhoge ziekteverzuim, de werkdruk en het personeelstekort in de gehele hulpverleningssector. Om haar betoog compleet te maken besluit de auteur met een lijst voorzorgsmaatregelen waar geen enkele instantie meer omheen kan. Zij biedt ook de sleutel op weg naar genezing van het Moeder Teresasyndroom.Met behulp van dit boek kunnen zij die zich herkennen in de verschijnselen van het Moeder Teresasyndroom, met valleen en opstaan leren de weg naar genezing te vinden. Met als resultaat een onafhankelijker vorm van hulpverlenen, gecombineerd met een gezonde vorm van eigenliefde.
Keywords: Hulpverleners