Kinderen bewegen : een lessenpakket lichamelijke opvoeding voor zes- tot twaalfjarigen : 1. Balvaardigheden ; lijn-en doelspelen ; basketbal ; voetbal. - Pattyn, Geertrui, ....-; Boone, Marc, 1955-; De Wael, Michel, ....- (Antwerpen : De Boeck, 2011)
In deel 1 zijn vier bewegingsdisciplines uitgewerkt waarbij het verwerven van balvaardigheden en initiële balsporten centraal staan. 1. Balvaardigheden Dit is een reeks van 36 lessen waarin kinderen omgaan met diverse balsoorten in uiteenlopende spelvormen, situaties en landschappen. Het doel is de balgevoeligheid te ontwikkelen als voorbereiding op het verwerven van specifieke balsporten aan de hand van: - explorerend omgaan (rollen, dribbelen, onderscheppen, jongleren, ...), - reflecteren over gehanteerde technieken, - bewust worden van het spatieel en temporeel bewegingsverloop. Uiteindelijk zal dit het verwerven van sporttechnische baldisciplines mogelijk maken en vergemakkelijken. 2. Lijn- en doelspelen Een 20-tal lessen zijn gewijd aan: - lijnspelen: minitennis, volleybal, badminton en tafeltennis - doelspelen: korfbal en handbal 3. Basketbal In 17 lessen maken de kinderen kennis met de voorbereidende basiskwaliteiten (cognitieve en motorische) van de diverse deelaspecten die de basketbalbeoefening positief beïnvloeden en voorbereiden. 4. Voetbal In 13 lessen komen de kinderen in contact met diverse basisvaardigheden en spelregels. Speelse oefenvormen ervaren en inoefenen zijn de ingrediënten. Bij de bewegingsdisciplines lijn- en doelspelen, basketbal en voetbal vind je telkens fiches met de reglementen en fiches waarop de belangrijkste bewegingen/houdingen met duidelijke illustraties worden weergegeven. Spelend leren en lerend spelen zijn belangrijker dan een technische, competitieve en belerende aanpak!
Keywords: Balsporten; Bewegingsopvoeding -- Basisonderwijs