Kinderen bewegen : een lessenpakket lichamelijke opvoeding voor zes- tot twaalfjarigen : 2. Bewegingskunsten ,springvaardigheden, ritme en expressie. - Pattyn, Geertrui, ....-; Boone, Marc, 1955-; De Wael, Michel, ....- (Antwerpen : De Boeck, 2011)
Deze uitgave behoort tot het pakket 'Kinderen bewegen'. Het totale pakket bestaat uit vier publicaties die samen 360 uitgeschreven lessen omvatten, een handleiding en een evaluatieboekje per leerling.In deel 2 zijn drie bewegingsdisciplines opgenomen. 1. Bewegingskunsten De 52 uitgeschreven lessen staan in relatie tot diverse bewegingsgebieden. Activiteiten zijn onder andere de koprol, handenstand, draaien om de breedteas, rotaties, initiatie in tumbling en acrogym, ... De kinderen verwerven eenvoudige basisvaardigheden. Zo leren ze (vaak ongekende) lichaamskwaliteiten ervaren en gebruiken. Het is vooral belangrijk dat de kinderen plezier beleven aan het bewegen. Kies daarom voor een aanpak met spelelementen in plaats van voor een louter technische aanpak. 2. Springvaardigheden Deze 30 lessen brengen de kinderen in contact met verschillende sprongen. Ze leren elke springvariatie efficiënt en veilig uit te voeren. Daarbij is het heel belangrijk dat de verschillende bewegingen elkaar juist opvolgen, bijvoorbeeld aanlopen, afstoten, springen en neerkomen. Ook touwspringen en rope skipping komen hier aan bod. 3. Ritme en expressie Dit deel bevat 31 lessen. Beide deelaspecten komen ook in andere bewegingsgebieden voor. Het is niet belangrijk een strikte scheiding te maken tussen de diverse bewegingsdisciplines. Bij ritme ligt de klemtoon op het ritme, de kadans, de duur, ... van de diverse bewegingen. Bij expressie ligt het accent op het motorisch weergeven van gevoelens en situaties.
Keywords: Bewegingsopvoeding -- Basisonderwijs