KInderen bewegen : een lessenpakket lichamelijke opvoeding voor zes- tot twaalfjarigen : 4. Zwemmen niveau 1, 2, 3, 4. - Pattyn, Geertrui, ....-; Boone, Marc, 1955-; De Wael, Michel, ....- (Antwerpen : De Boeck, 2007)
Deze uitgave behoort tot het pakket 'Kinderen bewegen'. Het totale pakket bestaat uit vier publicaties die samen 360 uitgeschreven lessen omvatten, een handleiding en een evaluatieboekje per leerling. In deel 4 wordt ruime aandacht besteed aan het zwemmen. Om het zwemonderricht aangenaam en levendig te houden, is naast de gestructureerde aanpak ook het spelelement geïntegreerd. Het pakket bestaat uit 68 lessen en is opgebouwd uit vier niveaus: > niveau 1: watergewenning > niveau 2: zweminitiatie > niveau 3: beginnend zwemmen > niveau 4: gevorderd zwemmen Omdat het voor de leerlingen van kapitaal belang is een goed inzicht te krijgen in de juiste bewegingen van de verschillende zwemslagen en in de coördinatie tussen de beweging en de ademhaling, werden drie extra fiches toegevoegd. Hierop worden de arm- en beenbewegingen van schoolslag, crawl en rugslag uitgebreid geïllustreerd en stapsgewijs ontleed. Omwille van de stimulerende waarde wordt voor elk niveau een 'zwemdiploma' voorzien. Je kunt deze zwemdiploma's ook downloaden op de website van de uitgever. De diploma's zijn heel motiverend voor de kinderen en worden positief onthaald door de ouders.
Keywords: Bewegingsopvoeding -- Basisonderwijs; Zwemmen -- Didactiek