Rekenen : een hele opgave. - van Vugt, Joep M. C. G., ....-; Wösten, Anneke, ....- (Baarn : HB, 2004)
Dit boek is bedoeld als handboek voor leerkrachten (in opleding), remedial teachers en anderen die kinderen willen ondersteunen in hun rekenontwikkeling. Het is zowel een leidraad bij het voorkomen en signaleren van rekenproblemen als een hulpmiddel bij het diagnosticeren en het geven van hulp aan kinderen met rekenproblemen. Daarom biedt het naast een theoretische basis vooral veel praktische richtlijnen en handvatten Rekenen blijft moeilijk. Het luistert heel nauw om het proces van de dingstructuur naar het abstracte te begeleiden. Rekenen is naast vaardigheid ook begrip van het getal. Na bespreking van de algemeen didactische problematiek en de daarbij behorende diagnostiek krijgt dit bij het voorbereidend rekenen (groep 1 en 2), aanvankelijk rekenen (groep 3 en 4) en voortgezet rekenen toepassing, doelgericht en praktisch. Theorie en praktische situatie zijn in elkaar verweven. Bij het opsporen van de problemen bij de kinderen krijgen observatie, instructie, signaleren en het diagnostisch gesprek ruim aandacht. Er is veel informatief materiaal. De auteurs (psycholoog en pedagoog) zijn werkzaam in het onderwijs (remedial teaching) Het boek is bestemd voor leerkrachten en studenten die zich op een werkkring in het onderwijs voorbereiden. Het boek is duidelijk en overzichtelijk. Er zijn drie bijlagen: kenmerken van leerlingen, begrippenlijst, begeleidingsmateriaal.
Keywords: Rekenen -- Basisonderwijs; Rekenen -- Didactiek