Insekten, libellen, kevers en andere insekten. - Lina, Peter H. C., ....-; Rietschel, Siegfried, 1935- (Baarn : Tirion, 2003)
Deze insectengids werkt via het 3-stappen systeem van Tirion. Dit systeem is gebaseerd op het fenomeen dat een kenner in een oogopslag ziet om welke soort het gaat. De filosofie is nu, dat elke beginner dit ook moet kunnen, als hij of zij maar aangewezen wordt waarop te letten. Dit systeem is helaas niet geheel consistent gevolgd. Bijvoorbeeld de zweefvliegen staan gewoon onder de vliegen, terwijl een leek die zeker zal gaan zoeken tussen de wespen. Het zal de beginneling ontgaan dat de zweefvlieg slechts twee vleugels heeft. Een nadeel van de Tirion vertaalde veldgidsen is dat de behandelde soorten toegespitst zijn op het oorspronkelijke taalgebied, in dit geval Duitsland. Voor een vrij oppervlakkige en brede gids als deze is dat niet zo heel erg. Men zal deze gids vooral gebruiken om in te schatten tot welke soortengroep een insect behoort. De foto's zijn buitengewoon scherp en duidelijk.
Keywords: Insecten