Paddestoelen. - Gerhardt, Ewald, ....-; Keizer, Gerrit J., ....- (Baarn : Tirion, 2002)
Beschrijving van ca. 200 soorten. Ingedeeld naar de vorm van de vruchtlichamen en de structuur van de lamellen. Paddestoelen behoren tot het rijk der zwammen. Omdat ze geen bladgroen bezitten, kunnen ze niet zoals groene planten assimileren. Daarom moeten ze organische stoffen opnemen uit levende of dode delen van andere organismen en zijn dus heterotroof. Dit boek handelt over deze materie. Na een goed gefundeerde inleiding wordt veel informatie gegeven over de biologie van paddestoelen, de determinatiekenmerken en de plaats die ze innemen in diverse ecosystemen. Voorts wordt aandacht geschonken aan vermeerdering, systematiek en de mate van giftigheid. Bijzonder boeiend wordt geschreven over symbiotische relaties met dieren. Verschillende soorten vliegen en slakken zijn geheel afhankelijk van paddestoelen. Meer dan de helft van deze gids wordt ingenomen door goede overzichtelijke soortbeschrijvingen. Hierbij wordt ingegaan op de morfologie van de vruchtlichamen en de structuur van de lamellen. Het geheel is geïllustreerd met fraaie gedetailleerde kleurenfoto's. Voor de beginnende mycoloog verschaft deze uitgave een goede basiskennis.
Titel op omslag: Paddenstoelen.
Keywords: Paddenstoelen