Cognitieve gedragstherapie bij obesitas. - Bosch, Joop D., ....-; Braet, Caroline, 1961-; Daansen, Peter, ....- (Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2004)
Obesitas, Latijn voor gezetheid of dikte en ook wel 'adipositas' genoemd, staat voor vetzucht. Personen met obesitas hebben een teveel aan lichaamsvet en overschrijden daarmee meestal een 'gezond' lichaamsgewicht. Sinds 1998 wordt obesitas door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als een chronische ziekte opgevat. Als zodanig wordt obesitas vooral als een medisch probleem gezien. Zelf staan obesitaspatiënten hier ambivalent tegenover. Aan de ene kant helpt het hun om op die manier van een stigma af te komen. Anderzijds worden personen met een extreem overgewicht toch liever niet als 'zieken' bestempeld. Obese personen kunnen wel zeer onder hun lichamelijke handicap gebukt gaan. De zwaarlijvigheid noodzaakt velen hulp te zoeken -behalve uit esthetische overwegingen- ook vooral vanwege bijkomende lichamelijke klachten. Velen krijgen echter ook met psychosociale problematiek te maken ten gevolge van hun overgewicht.Dit boek beschrijft de achtergronden van obesitas en de laatste wetenschappelijke inzichten. Mede door de vele voorbeelden biedt het een handreiking voor therapeuten die cliënten met obesitas behandelen.