Kleuterkriebels : een muzo-ideeënboek voor de allerkleinsten. - Van Haute, Hilde, ....-; De Mey, Luk, ....- (Waasmunster : Abimo, 2004)
KLEUTERKRIEBELS is een praktijkboek vol met muzische activiteiten: liedjes, verzen, dansjes, spelletjes en manuele prikkels. Deze ervaringssituaties, geordend in belangstellingscentra, volgen de jaarkring van de kleuters maand na maand. In de focus staan het ontmoeten, het zelfstandig spelen, het explorerend beleven en het ontwikkelingsondersteunend leren. Dit praktijkboek vol muzische activiteiten (zang, dans, drama etc.) en bestemd voor kleuters is een herziene heruitgave van 'Hé, doe je mee?' uit 1997*. De inhoud werd herzien; nieuwe liedjes, versjes en dansjes werden opgenomen. Aan de hand van de (Vlaamse) kerndoelen voor kleuters rond het vak muzikale vorming worden in een jaarcyclus activiteiten aangeboden die direct in de klas uitgevoerd kunnen worden. Alle voorbeelden worden aan de hand van hetzelfde stramien gepresenteerd: thema, organisatievorm, leeftijd, benodigdheden, uitwerking, overzicht van de aan bod komende ontwikkelingsaspecten, eventueel de relatie met andere vakgebieden en boekentips. Het boek komt over als een catalogus waarin 133 activiteiten worden opgesomd, verdeeld over de tien lesmaanden. De
Inhoudsopgave : is overbodig, want die geeft geen extra informatie. De lesjes zelf variëren van heel verrassend tot erg gezocht. Met zwartwittekeningen en muzieknoten. Doelgroep is de onderbouw van de basisschool die dit boek als inspiratiebron kan gebruiken voor het vakgebied muzikale vorming.
Keywords: Muzikale vorming -- Kleuteronderwijs