Diabetes in de geriatrie. - Pepersack, Thierry, ....- (Mechelen : Kluwer, 2004)
De uitdaging die de veroudering van onze maatschappij en zijn instellingen vormt, geven aanleiding tot een reflectie waarin elke medische discipline wordt geïnterpelleerd. Zo ook de diabetologie. 10% van de bevolking in de industrielanden zou diabetes ontwikkelen na 65 jaar en 20% na 80 jaar. Twee derde van de gehospitaliseerde diabetici is ouder dan 65 jaar. Diabetes veroorzaakt bij hen coma's, voetwonden en neuropathieën. De oudere diabeticus is te vaak het slachtoffer van het overmatige voorschrijven van hypoglycemiërende tabletten en onvoldoende toezicht, informatie en preventieve zorgen.
Inhoudsopgave : 1 De geriatrie 2 Definitie - Diagnostische criteria - Natuurlijke geschiedenis 3 De grote geriatrische problemen: rol van de diabetes 4 Opvang van de oudere diabeticus 5 Behandeling van de oudere diabeticus 6 De hypoglycemie van de diabeticus 7 De acute complicaties 8 De chronische complicaties 9 De diabetische patiënt in instelling 10 Conclusies 11 Tabellen 12 Bijlagen
Keywords: Diabetes -- Ouderen