Passende zorg voor ouderen met psychische problemen : handleiding programma's in de GGz voor oudere hulpvragers en hun omgeving. - Festen, Theo, ....-; Verburg, Henk, ....- (Amsterdam : SWP, 2005)
(flaptekst:) De mensen in Nederland worden steeds ouder. Bovendien groeit het aantal ouderen steeds meer. Ouder worden brengt veranderingen in het leven met zich mee; de overgang van arbeid naar pensioen, verandering van rolpatronen in relaties, verandering van maatschappelijke rollen, verlies van betekenisvolle relaties. En later zijn er de veranderingen op lichamelijk gebied, het besef van het naderende levenseinde en het opmaken van de levensbalans. Al deze veranderingen kunnen psychische problemen met zich meebrengen. Vroeger dachten we vaak dat aan psychische problemen bij ouderen weinig meer te doen valt. Tegenwoordig weten we beter. Ook bij ouderen zijn psychische problemen vaak goed te behandelen: met medicijnen, met psychologische interventies zoals psychotherapie, met maatschappelijke interventies en met algemene ondersteunende hulpverlening. Theo Festen en Henk Verburg beschrijven op een simpele en overzichtelijke wijze welke psychische problemen ouderen kunnen hebben, wat voor hulp zij daarbij zoeken, wat de GGz te bieden heeft, hoe dat hulpaanbod gebundeld kan worden (in de vorm van programma's), hoe hulpverleners en hulpvragers aan de hand van programma's met elkaar in gesprek kunnen gaan over het best passende hulpaanbod en wat de rechten van de hulpvrager daarbij zijn. Aan bod komen onder andere programma's voor ouderen met psychosociale problemen, stemmingsstoornissen (depressie), angststoornissen, persoonlijkheidsstoornissen, psychotische stoornissen en geheugenproblemen/dementie. Passende zorg voor ouderen met psychische problemen is in de eerste plaats geschreven voor ouderen zelf en hun omgeving die meer willen weten over psychische problemen op latere leeftijd en het hulpaanbod. Daarnaast is het boek waardevol voor hulpverleners (in opleiding) als overzicht van de verschillende soorten psychische problemen bij ouderen en wat daaraan te doen is.
Keywords: Geestelijke gezondheidszorg -- Ouderen; Psychische stoornissen -- Ouderen; Psychogeriatrie