Helpen bij partnerrelatieproblemen : het praktijkboek. - Vansteenwegen, Alfons, 1941- (Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2005)
Helpen bij partnerrelatieproblemen beschrijft de relatietherapie in detail, vanaf het eerste contact tot en met de afsluiting van de behandeling. Enkele speciale thema's komen aan bod, zoals relationele gevoelens, seksuele problemen, bewuste aanvaarding en verwerking van ontrouw. De auteur geeft ruime aandacht aan twee oorspronkelijke onderhandelingsmethoden en aan de communicatietraining in de partnerrelatietherapie. Hij kiest voor een pragmatische communicatieve psychotherapie. Deze therapie integreert inzichten uit de communicatietherapie, het systeemdenken, de cognitieve therapie, de gedragstherapie en de gevoelsgerichte relatietherapie. Deze derde, herziene druk is voortgekomen uit meer dan dertig jaar werken met paren met problemen en uit de ervaring met opleidingen voor hulpverleners voor relationele en seksuele problemen in Nederland en Vlaanderen. Het boek is grondig bewerkt en aangevuld en houdt rekening met de nieuwe trends die zich recent in de relatietherapie aftekenen, zoals
Meer aandacht voor: bewuste aanvaarding, naast alle technieken voor verandering; 'verzachtende vaardigheden': manieren van ontspanning en relaxatie; wat elke partner zelf aan de relatieproblemen kan doen; het positieve, en de reeds bestaande oplossingen; de verworvenheden van onderzoek, zowel op het vlak van de samenleefrelatie als op het vlak van de relatietherapie
Inhoudsopgave : Helpen bij partnerrelatieproblemen beschrijft de relatietherapie in detail, vanaf het eerste contact tot en met de afsluiting van de behandeling. Enkele speciale thema's komen aan bod, zoals relationele gevoelens, seksuele problemen, bewuste aanvaarding en verwerking van ontrouw. De auteur geeft ruime aandacht aan twee oorspronkelijke onderhandelingsmethoden en aan de communicatietraining in de partnerrelatietherapie. Hij kiest voor een pragmatische communicatieve psychotherapie. Deze therapie integreert inzichten uit de communicatietherapie, het systeemdenken, de cognitieve therapie, de gedragstherapie en de gevoelsgerichte
Relatietherapie. Deze derde, herziene druk is voortgekomen uit meer dan dertig jaar werken met paren met problemen en uit de ervaring met opleidingen voor hulpverleners voor relationele en seksuele problemen in Nederland en Vlaanderen. Het boek is grondig bewerkt en aangevuld en houdt rekening met de nieuwe trends die zich recent in de relatietherapie aftekenen, zoals meer aandacht voor: bewuste aanvaarding, naast alle technieken voor verandering; 'verzachtende vaardigheden': manieren van ontspanning en relaxatie; wat elke partner zelf aan de relatieproblemen kan doen; het positieve, en de reeds bestaande oplossingen; de verworvenheden van onderzoek, zowel op het vlak van de samenleefrelatie als op het vlak van de relatietherapie.
Keywords: Relatietherapie