Over de lijn : ontmoetingen in de psychiatrie. - Vink, Renze, ....- (Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2004)
Wat gebeurt er binnen de muren van een psychiatrisch ziekenhuis? En wat is de rol van de verpleegkundige op een psychiatrische afdeling? Deze vraag roept bij veel toekomstige verpleegkundigen angst, onzekerheid alsook nieuwsgierigheid op. Verpleegkundige Renze Vink vertelt in Over de Lijn over haar ontmoetingen met psychiatrische patiënten die op een gesloten afdeling worden verpleegd. Wanhoop, angst en agressie spelen in deze ontmoetingen een rol, maar ook ontroering, hoop en humor. Vink laat daarbij zowel de kwetsbaarheid van zichzelf zien als van haar patiënten. Deze persoonlijke verhalen zijn aangevuld met interviews. In de interviews vertellen zowel patiënten als hulpverleners over hun ervaringen en over wat ze belangrijk vinden in de zorg. Vink's verhalen en de interviews geven samen een goed beeld van een psychiatrische afdeling en de rol van de verpleegkundige daarin.
Keywords: Psychiatrische patiënten; Psychiatrische ziekenhuizen