De theorie van Nagy : de onverbrekelijke band tussen ouders en kinderen. - Onderwaater, Annelies, ....- (Lisse : Swets en Zeitlinger, 2003)
Grootouders, ouders, kinderen. Hun bloedverwantschap, hun gezamenlijke geschiedenis, hun tradities, normen en waarden en hun voortleven in een volgende generatie, vormen een onverbrekelijke band tussen gezinsleden en familieleden over generaties heen. De auteur beschrijft deze verbondenheid aan de hand van theorieën van de gezinstherapeuten Ivan Boszormenyi-Nagy en Helm Stierlin. De grondbegrippen van deze complexe theorieën worden systematisch doorgelicht, in een ruimer theoretisch kader geplaatst en voor velen toegankelijk gemaakt, mede door een aantal praktijkvoorbeelden. Deze theoretische invalshoek heeft verstrekkende gevolgen voor de manier waarop men omgaat met de behandeling van incestslachtoffers, adoptie, plaatsing van kinderen in pleeggezinnen en begeleiding daarbij en met al die andere situaties waarin de band tussen ouders en kind extra zorg vraagt.
Eerder verschenen o.d.t.: De onverbrekelijke band tussen ouders en kinderen : over de denkbeelden van Ivan Boszormeny-Nagy en Helm Stierlin.
Keywords: Boszormenyi-Nagy, Ivan; Gezinstherapie; Ouder-kindrelatie.