Leeskracht! : gids voor literaire competentie op school. - Duijx, Toin, ....- (Leuven : Davidsfonds/Infodok, 2003)
Een van de belangrijkste dingen die een kind op school leert, is lezen. Na de eerste letters en woorden volgen algauw boeken. Maar boeken lees je zeker niet alleen om te leren, boeken kunnen je ook veel leuke, ontspannende momenten bezorgen. En precies in het bevorderen van dat leesplezier speelt de leerkracht een grote rol. Leraren kunnen kinderen helpen om de literaire waarde in teksten en verhalen te vinden, te ontdekken en te appreciëren. Voor leerkrachten is het dus van het allergrootste belang om zelf literair competent te zijn. Om te weten waar info over boeken te vinden is, om zicht te hebben op welke titels er zoal voor handen zijn, om beargumenteerd te praten over boeken en om zelf een oordeel over verhalen te kunnen uiten. Alleen dan kunnen ze op een zinvolle en aangename manier de leerlingen helpen om literair vaardiger te worden.
Keywords: Leesbevordering; Lezen; Literatuurwetenschap