Ik ben speciaal : werkboek psycho-educatie voor mensen met autisme. - Vermeulen, Peter, 1962-; Vlaamse Dienst Autisme (Berchem : EPO, 2005)
Met het uitleggen aan ouders en dienstverleners van wat autisme is, is men al jaren bezig. Normaal begaafde mensen met autisme stellen zelf ook de vraag naar autisme, direct of indirect. Voor hen heeft Peter Vermeulen dit werkboek geschreven, zij lezen denken of begrijpen namelijk anders. Lay-out en inhoud houden daarmee rekening. "Ik ben speciaal" is, in de nieuwe gereviseerde versie, een programma voor psycho-educatie met als doel personen met autisme zelfkennis bij te brengen, kennis van (het eigen) autisme en hoe ermee om te gaan. Het hanteert een empowerende, socratische methode. "Ik ben speciaal" is ontworpen om mee te werken: een kind, jongere of volwassene met autisme doorloopt samen met een volwassen persoon de verschillende werkbladen. Aanvullingen, verbeteringen, suggesties van ouders, mensen met autisme en dienstverleners zijn verwerkt in deze tweede editie. De werkbladen worden digitaal aangeboden op CD-ROM. Dat maakt het gebruik op computer en in kleurversie mogelijk. De digitale versie vergemakkelijkt het ontwikkelen van eigen versies, zodat "Ik ben speciaal" op maat en geïndividualiseerd aangeboden kan worden. Zo ontstaat telkens een uniek en creatief boek. Met nieuwe teksten over het zelfbeeld van mensen met autisme, psycho-educatie en de socratische methode. Aangepaste versies voor jongere kinderen, jongeren met verstandelijke beperking en normaal begaafde volwassenen.
Keywords: Autisme; Empowerment; Patiëntenvoorlichting; Zelfhulp