Herinneringen ophalen : communicatie tussen en met ouderen. - De Corte, Georges, 1940- (Tielt : LannooCampus, 2005)
Ouderen vertellen af en toe over feiten of gebeurtenissen die ze vroeger meegemaakt hebben in hun gezin, school, buurt, werk, ... Dit boek wil dergelijke herinneringen bewust uitlokken (reminisceren). Want het terugblikken en met anderen erover praten houdt het hoofd en het hart fit. Het boek bestaat uit een zestigtal anekdotes uit de periode 1935-1955 toen de ouderen nog jong waren. De anekdotes zijn gerangschikt per maand en volgens vijf thema's: voeding; zingeving; cultuur en ontspanning; gezin en gezondheid; school en werk. De inhouden zijn makkelijk herkenbaar. Zij vormen het vertrekpunt om met anderen herinneringen uit te wisselen, erover te communiceren en zo te komen tot eigen levensverhalen. Elke bijeenkomst is uitgewerkt in doelen en aanpak en vormt zo een praktische handleiding. Tevens is er een reflectie over de inhouden en de goede en minder goede aanpak bij het communiceren. Praktijk en theorie vloeien in elkaar over en geven steun aan elkaar. De documentatie en de geselecteerde boeken en websites inspireren voor verdere cognitieve en creatieve nawerking. Het boek biedt geschikt materiaal voor de begeleiders en verzorgers (professionelen en vrijwilligers) in rusthuizen, residenties, seniorenclubs, e.d. ... Zij zijn meestal (veel) jonger en kennen de omstandigheden, producten e.d. uit deze periode niet. Ouderen kunnen ook zelf de anekdotes lezen, zo eigen herinneringen ophalen en met bezoekers, verzorgers, medebewoners, ... erover praten.
Keywords: Communicatie -- Ouderen