Methodisch ondersteunen van mensen met hersenletsel : greep op je leven met 'hooi op je vork'. - Van Belle, Patty, ....-; Zadoks, Judith, 1964- (Utrecht : Lemma, 2005)
Niet-aangeboren hersenletsel heeft ingrijpende gevolgen voor degene die het overkomt en diens omgeving. Vaak is iemand blijvend aangewezen op hulp. Het begeleiden van mensen met niet-aangeboren hersenletsel roept veel vragen op. Hoe help je de persoon zijn leven weer op orde te krijgen? Wat wil hij bereiken en wat kan er nog? Hoe kom je hierover met elkaar in gesprek? Hoe kun je begeleiden zonder de regie over te nemen? Het begeleidingsmodel Hooi op je vork is ontwikkeld als handreiking bij het vinden van antwoorden op deze vragen. Het model is bij uitstek geschikt om vraaggericht werken in de praktijk vorm te geven. De werkwijze wordt toegepast in tientallen organisaties in verschillende zorgsectoren, maar ook door mantelzorgers thuis. Mensen met niet-aangeboren hersenletsel en begeleiders zijn zeer enthousiast over de werkwijze, zo blijkt ook uit onderzoek. In dit boek zijn de ervaringen van zes jaar werken met Hooi op je vork verwerkt tot waardevolle tips en adviezen. Deel 1 geeft een handleiding om de gevolgen van het hersenletsel te begrijpen in relatie tot het leven van de persoon vroeger en nu, en om het leven vorm te geven volgens de wensen van de persoon zelf. Deel 2 bespreekt dilemma?s in de omgang en geeft tips voor een effectieve communicatie met iemand met niet-aangeboren hersenletsel. Deel 3 geeft praktische adviezen over de toepassing en implementatie van het model.
Keywords: Hersenbeschadigingen -- Revalidatie; Hersenbeschadigingen; Patiënten met hersenbeschadigingen -- Hulpverlening