Trompet zonder mondstuk : mijn relatie/confrontatie met een 'rebels' meisje in de Bijzondere Jeugdbijstand. - Markey, Jean-Pierre, ....- (Antwerpen : Garant, 2005)
De auteur neemt de lezer mee in de 'vreemde' wereld van een residentiële setting waarin moeilijke tot extreem moeilijke adolescente meisjes verblijven. Tania was een cliënte van de auteur. Hij kreeg haar toestemming om haar levensverhaal te vertellen. Tania gunt de lezer een blik op haar leefwereld van puber tot volwassene. Een imponerend verhaal over haar thuissituatie en over de voorzieningen waar ze heeft verbleven. Tania heeft het op haar manier uitgeschreeuwd, maar weinig gehoor gekregen. Daarom heet dit boek Trompet zonder mondstuk. Dankzij talrijke praktijkgevallen schenkt dit vlot lezende boek ruime aandacht aan de toepassing van de onderliggende gehanteerde methoden van de individuele begeleider. De auteur maakt gebruik van een veelvoud aan casussen, als illustratie van zijn gekozen strategieën. De getuigenissen en verhalen zijn merendeels van jongeren die aan de rand van de maatschappij leven. Ze geven de lezer hiermee zicht op hun deviante gedrag en de impact ervan op het maatschappelijke leven. Dit boek richt zich niet alleen tot de deskundigen in de Welzijnszorg. Ook toekomstige hulpverleners en geïnteresseerde lezers hebben er 'een boodschap' aan. Deze uitgave is een pleidooi om meer 'zorg' te dragen voor deze jongeren. Liggen hun noden te hoog tegenover een te laag aanbod aan 'hulp' vanuit de Welzijnssector? De auteur wil deze terechte vraag beantwoorden.
Keywords: Residentiële jeugdzorg