Bij oma en opa. - Van Genechten, Guido, 1957- (Wommelgem : Van In, 2005)
Vandaag mag Jan gaan logeren bij oma en opa. En dat is ontzettend leuk. Want opa kan best wat hulp gebruiken in de tuin en oma maakt heerlijke kersentaart; Jan gaat een dag op bezoek bij opa en oma. In grote platen vertelt dit prentenboek wat Jan de hele dag doet. Dit begint met het uitzwaaien van wie hem gebracht heeft, daarna mag hij opa helpen in de tuin en meerijden in de kruiwagen. Hij vangt met opa wormen, voert deze aan de kippen - voor de haan is hij met opa naast zich niet bang - en hij mag eieren rapen. Vervolgens worden de kersen geplukt, die ze snel naar oma brengen. Nu gaat oma met Jan als chef-kok kersentaart bakken (het recept staat op een schutblad, dat evenals het andere schutblad is versierd met kersen). Na met oma liedjes te hebben gezongen, eten ze de taart op en is het tijd voor het afscheid (en met mama bij de auto is dat ook fijn!). Duidelijke dikbelijnde pen/krijt/verftekeningen vertellen het verhaal met summiere tekst in schrijfletters (in de tekening). Deze tekeningen
In natuurlijke kleuren laten veel zien, maar zijn niet te gedetailleerd, wel tonen ze emoties. Ze lopen steeds over twee bladzijden en zijn nogal plat, zonder veel perspectief. Bruikbaar om samen met peuters te bekijken bij/voor/na een dergelijk bezoek, maar ook 'gewoon' voor herkenning of als aanwijsboek of voor een leuk verhaal. Een boek dat steeds opnieuw zijn nut zal bewijzen Jan vindt het fijn om bij zijn grootouders te gaan logeren. Bij hen valt er altijd wat te beleven. Samen met opa werkt Jan in de tuin en samen met oma bakt hij een heerlijke kersentaart. Als dat geen feest is. Dit prentenboek vertolkt op een vlotte manier een herkenbaar thema. In een tijd waarin het contact tussen kleinkinderen en hun grootouders nooit zo actueel is geweest, klinkt dit verhaal warm en doorleefd. De gebeurtenissen worden verteld door het hoofdpersonage, wat de inlevingskansen groter maakt. De paginagrote tekeningen sluiten naadloos aan bij de sfeer van het verhaal. Ze zijn helder, speels en expressief en
Treffen precies de juiste toon. Een vertederend kijk- en leesboek met als toetje een lekker recept voor een kersentaart -
Boektoppers 2005-2006 België
Keywords: Grootouders; Logeren