De suikersmoes. - van Hooft, Mieke, 1956- (Wommelgem : Van In, 2005)
De 11-jarige Anja groeit op in een 'Familie Flodder-achtig' milieu. Vader zit ziek thuis en moeder kijkt de hele dag soaps op t.v. Haar oudere broer Danny terroriseert z'n familie en eist geld. Daarom moeten Anja en haar zusje in supermarkten portemonnees rollen via de 'suikersmoes'-truc. Anja weet dat ze zo haar toekomst vergooit en stopt met stelen, dit tot woede van haar moeder en broer. Als Danny van zijn opa steelt, slaan bij Anja de stoppen door en doorbreekt ze het stilzwijgen. Modern en vlot verteld verhaal met een positief einde, waarin het leven van een crimineel gezin in een achterstandswijk cliché maar herkenbaar wordt neergezet. Het makkelijke en soms grove taalgebruik ('rot op trut') past bij de sfeer. Prettig leesbare lay-out met enkele kleine zwartwitte illustraties. Een toegankelijk verhaal 'van de straat'
Boektoppers 2005-2006 België
Leeftijd: 10+
Keywords: Armoede; Discriminatie -- Jeugd; Gezin; Kansarmoede