Wedden van wel! - Oldenhave, Mirjam, ....- (Wommelgem : Van In, 2005)
Floor komt als leerkracht voor een heel moeilijke klas te staan. Niemand kan er weg mee en alle invallers geven na enkele dagen op. Maar Floor geeft niet op. Ze probeert iets te zoeken dat die kinderen boeit. En ze vindt het. De leerlingen zijn gek op wedden, om alles wedden ze, de gekste dingen eerst!
Suzanne vindt haar nieuwe school honderd keer leuker dan de vorige. 'Ze zit op een school voor anders-lerende kinderen,' zegt haar moeder als mensen ernaar vragen. Maar niet heus, denkt Suzanne dan. Want het is een sschool voor slecht-lerende kinderen.Dit is een vlot lezend verhaal dat handelt over een klasgroep die onhandelbaar is en de ene na de andere leraar krijgt omdat niemand het met hen uithoudt. Tot er een juf komt die in de groep wél iets ziet en er achter komt dat deze kinderen onhandelbaar zijn geworden doordat hen altijd gezegd is dat ze niets kunnen en dom zijn. Uit frustratie en verveling zijn ze beginnen te gokken, om het kleinste voorval te wedden voor geld om op die manier spanning in hun leven te brengen. Juf Floor kan echter hun aandacht vangen door in dit gokgedrag mee te gaan en het te doorgronden, waardoor stilaan een groep ontstaat die zijn zelfvertrouwen hervindt en geneest van het bijna ziekelijke spel. De frustratie van het dom- zijn, de faalangst en het schoolleven in het algemeen, zullen voor de jonge lezer het verhaal tot een herkenbaar boek maken, het wordt echter pas spannend door de subtiel verweven leidende draad: het gokken. De spanningsbogen worden gebouwd doordat de lezer van de ene naar de volgende weddenschap wordt meegenomen. De vriendschappen en verhoudingen tussen de verschillende personages worden scherp uitgebeeld in de loop van het verhaal. De taal is eenvoudig. Boeiend en aangenaam leesplezier.
Boektoppers 2005
Leeftijd: vanaf 9 jaar
Keywords: Anders zijn; Gedragsstoornissen -- Adolescenten; Leerstoornissen; Schoolleven