Dementie en psychiatrie in woord en beeld : een systematische handleiding. - Hazelhof, Theo, ....-; Garenfeld, Willy, ....-; Verdonschot, Tejo, ....- (Maarssen : Elsevier Gezondheidszorg, 2004)
In Dementie en psychiatrie in woord en beeld komen zowel theoretische achtergronden van gedragsproblemen bij dementie als praktische vaardigheden met betrekking tot de verzorging van dementerende ouderen aan de orde. Ruim 160.000 Nederlanders lijden aan diverse vormen van dementie en dit aantal groeit. Bij circa 90% van de dementerende ouderen is er op enig moment sprake van probleemgedrag. In Dementie en psychiatrie in woord en beeld bekijken de auteurs de combinatie van dementie, psychiatrische aandoeningen en gedragsproblemen. Deze uitgave is bedoeld voor alle verzorgers van dementerende ouderen. Deze verzorgers kunnen professionele krachten zijn (verzorgenden en verpleegkundigen) of mantelzorgers (partners, vrienden en familieleden van dementerende ouderen). Het boek is een systematische handleiding waarin eerst de gedragsproblemen worden besproken en daarna de combinatie dementie en psychiatrische problematiek. Per hoofdstuk behandelen de auteurs een beschrijving van de aandoening (of combinaties van aandoeningen), vervolgens de valkuilen die verzorgers kunnen tegenkomen en ten slotte geven zij aanwijzingen voor de juiste benadering, inclusief een overzichtelijk stappenplan. Het zeer praktische karakter van Dementie en psychiatrie in woord en beeld blijkt uit de grote hoeveelheid oefenstof die de uitgave bevat. Met behulp van de verdiepingspagina's aan het eind van de hoofdstukken kunnen verzorgers het gelezene in de praktijk brengen. De casussen achter in het boek verlenen nog meer oefenstof. De bijgeleverde cd-rom biedt korte films waarin de beschreven benaderingswijzen worden uitgebeeld met achtergrondinformatie over de getoonde casussen, aangevuld met oefenvragen. Ten behoeve van de opleiding van verpleegkundigen (niveau 4 en niveau 5) zijn verschillende soorten vragen opgesteld.
Keywords: Dementie; Gedragsstoornissen -- Dementie