Het grote kinderopvangboek. - Vandenberghe, Lieven, 1964- (Brussel : Kind en Gezin, 2006)
Het Grote Kinderopvangboek: een uniek naslagwerk over en voor kinderopvang. Kind en Gezin brengt een uniek boek uit. Voor het eerst wordt alle actuele kennis over kwaliteitsvolle kinderopvang gebundeld in een toegankelijk naslagwerk. Goed informeren over kinderopvang en de kwaliteit van de kinderopvang stimuleren zijn basisopdrachten van Kind en Gezin. Dit boek komt hieraan tegemoet. Het telt zowat 200 bladzijden toegankelijke informatie over de meest relevante onderwerpen: ouders, kinderen, gebouw, inrichting, voeding, gezondheid, veiligheid, kwaliteitszorg, samenwerking. Het biedt ook een antwoord op vragen over specifieke situaties waarmee kinderbegeleiders geconfronteerd worden, zoals echtscheiding, nieuw samengestelde gezinnen, hiv en aids, flexibele opvang, enz. Daarnaast zijn er talrijke verwijzingen voor wie zich verder in de materie wil verdiepen, meer bepaald naar vormingsorganisaties, websites, brochures (ook de eigen brochures van Kind en Gezin), boeken, adressen. Het boek vervult zo de rol van wegwijzer voor alles wat met kinderopvang verband houdt. Dit naslagwerk richt zich tot de verantwoordelijken voor kinderopvang en tot alle personen die kinderen opvangen: onthaalouders, kinderverzorg(st)ers, begeleiders buitenschoolse opvang, . verder samengevat in de term "kinderbegeleiders". Maar ook voor onderwijsinstellingen, vormingsorganisaties, initiatieven voor jeugdwerking, enz. is dit boek over kinderopvang erg bruikbaar. Voor ouders van jonge kinderen heeft Kind en Gezin enkele jaren geleden al het boek "Het ABC van baby tot kleuter" uitgebracht. Net als dat ABC zal ook Het Grote Kinderopvangboek geregeld worden geactualiseerd.
Keywords: Kind en Gezin; Kinderopvang -- Vlaanderen; Kwaliteitszorg -- Kinderopvang; Preventieve jeugdzorg