Positief opvoeden : inclusief de ontwikkeling van baby tot adolescent. - Devolder, Joost, ....- (Antwerpen : Garant, 2005)
Inhoudsopgave 1 Opvoeden: een zaak van alles en iedereen 1.1 Persoonsgebonden factoren 1.2 Partnerrelatie en opvoedingsmiddelen 1.3 Huishoudelijke factoren 1.4 Omgevingsfactoren 2 Een handvol opvoedingstips 2.1 Steun je kind door dik en dun 2.2 Toon dat je tevreden bent 2.3 Zie het gezin als oefenschool 2.4 Volg het doen en laten 2.5 Pak problemen positief aan 3 Omgaan met problemen en straffen 3.1 Hoe problemen aanpakken? 3.2 Hoe omgaan met straffen? 4 Belangrijke ontwikkelingsfasen bij kinderen en jongeren 4.1 Baby's (van 0 tot 1 jaar) 4.2 Peuters (van 1 tot 3 jaar) 4.3 Kleuters (van 3 tot 6 jaar) 4.4 Schoolkinderen (van 6 tot 12 jaar) 4.5 Jongeren (van 12 tot 18 jaar) Positief opvoeden biedt zowel ouders, leerkrachten als opvoeders een ideaal concept. Het boek is opgevat als een combinatie van praktische opvoedingstips met een overzicht van de ontwikkelingsfase van baby tot en met adolescent. Kinderen maken het meest kans om uit te groeien tot gelukkige, weerbare en sociale volwassenen indien de omgeving hun vertrouwen schenkt en binnen een welbepaald kader investeert in hun mogelijkheden. Dit boek is dus een positief verhaal, zonder naïf te zijn. Het ontwikkelingsoverzicht gidst de lezer langs het fascinerende traject dat een kind aflegt om te evolueren van baby tot jongvolwassene. Elke leeftijdsfase gaat gepaard met uitdagingen en groeikansen. Aan het eind van elke fase geeft de auteur waardevolle tips mee.
Keywords: Opvoeding