Cultuur en vorming aan universiteit en hogeschool : reflecties. - Aelterman, Guy, 1950-; Cliteur, Paul Bernard, 1955-; De Smet, Chantal, ....- (Gent : Academia Press, 2002)
Dit boek nodigt uit te reflecteren over het vormingsconcept in het hoger onderwijs met als centrale vraag: Wat betekent vandaag de dag 'vorming' op het niveau van het hoger onderwijs in de context van de eigenheid van de Europese cultuur? En daarbij ook de vraag: Is vorming denkbaar zonder een innige band met de cultuur? De auteurs leveren een scherpe kritiek op de actuele toestanden aan universiteit en hogeschool. Hun bijdragen zijn van aard 'een wende' te veroorzaken in het onderwijsbeleid op dit niveau. De kans is groot dat het huidige sociologische onderwijsmodel verlaten en vervangen wordt door een filosofisch-pedagogisch concept.
Keywords: Hoger onderwijs -- Didactiek; Onderwijs en cultuur; Onderwijsvernieuwing -- Hoger onderwijs; Onderwijsvisie; Permanente vorming