De knuffelkoningin. - Aertssen, Kristien, 1953- (Wielsbeke : De Eenhoorn, 2004)
De prinses wil graag een knuffel, maar koningin mama heeft het te druk. Daarom gaat de prinses met het vliegtuigje van koningin mama op zoek naar de knuffelkoning. Maar waar ze ook zoekt, de knuffelkoning kan ze niet vinden. Het prinsesje komt bij verschillende paleizen en maakt er kennis met de Koekjeskoningin, de Poezenkoningin, de Speelkoningin, de Bloemenkoningin en de Koningin van de Nacht. Bij elke kennismaking stelt ze dezelfde vraag: "Bent u de Knuffelkoningin?". Als de laatste haar een verhaal voorleest over een koningin die zich eenzaam voelt, snelt het prinsesje naar huis en vindt in haar eigen moeder de Knuffelkoningin. Sprookjesachtig verhaal met een happy end en een zeer herkenbaar thema. Op de kleurige paginagrote 'kinderlijke' illustraties is veel te zien; koninginnen zijn als gewone mensen met een kroontje afgebeeld. Duidelijke, vlot leesbare tekst. Onderaan enkele linkerbladzijden staat bij elk bezoek een tweeregelige schuingedrukte tekst over de gemoedstoestand van de
Moeder van het prinsesje (ze verveelt zich, ze is moe, er is niemand om mee te praten). De koningin is dan klein afgebeeld in 'fletse' kleuren. Prachtig 'warm' kijk- en voorleesboek voor kinderen vanaf ca. 4 jaar. De knuffelkoningin is in meerdere opzichten een rozig boekje. Vanop de cover straalt het zachte roze ons al tegemoet en worden we al vertederd door een wazig kijkende koningin die door een prinsesje teder gekust wordt. De koningin in dit verhaal moet elke dag heel belangrijke bezoekers ontvangen. Ze heeft het te druk om haar kleine prinsesje een knuffel te geven, dus stuurt ze haar er op uit in haar rode vliegtuigje, om de Knuffelkoningin te gaan zoeken. Het ondernemend prinsesje neemt prompt het vliegtuig en vliegt over het bonte, heuvelachtige land. Ze ontmoet allerlei koninginnen, en ze beleeft met elk van hen heel leuke momenten. Met de Koekjeskoningin leert ze koekjes bakken, van de Poezenkoningin krijgt ze een verdwaald poesje, met de Speelkoningin speelt ze urenlang spelletjes
De Bloemenkoningin laat haar een prachtige tuin zien, en ten slotte vertelt de Koningin van de Nacht een verhaal over een eenzame koningin. Tussendoor zien we hoe de koningin zich steeds eenzamer begint te voelen in het paleis en haar kleine meisje begint te missen. En ook de prinses wil terug naar huis, ook al heeft ze de Knuffelkoningin niet gevonden. Maar die blijkt gewoon thuis te wonen, want is mama niet de allerbeste Knuffelkoningin? Heel wat van de grote prenten zijn een lust voor het oog en zitten boordevol details waar je heel lang naar kan kijken. Kristien Aertssen gebruikt een veelheid van gedempte kleuren. De heuvelachtige veelkleurige landschappen herinneren mij wel aan "Nooit genoeg!" van Emma Chichester Clark, maar deze illustratrice gebruikt juist een heel fel, opvallend kleurenpallet. Ook al staan er bij Aertssen evenveel details op een blad, door de papierkeuze en materialen blijft alles dromeriger en serener. Ik ben er van overtuigd dat de mooie, boeiende illustraties, maar ook
De goedlopende tekst en natuurlijk het lieflijke thema ervoor zorgen dat ouders dit boekje met veel plezier zullen voorlezen, en kinderen er graag naar zullen luisteren en kijken.
Jeugdboekenweek 2006, lestips kleuters
Leeftijd: 5+
Keywords: Knuffelen. -- Gevoelens - Gedrag