Engeltjes op zondag, boefjes in de week. - Dendooven, Gerda, 1962- (Tielt : Lannoo, 2002)
Een man en een vrouw wonen in een heel gewone buurt. 's Morgens rijdt Rosa Soepkar langs en 's avonds Rosa IJskar. Op een dag krijgt de vrouw, geheel onverwacht, eenentwintig kinderen: tien jongens en tien meisjes! En van eentje, Sorry, wisten ze niet goed wat het was. De man, die eigenlijk niet zo handig was, begon meteen het huis te verbouwen. Op zondag waren de kinderen engeltjes en in de week waren het boefjes. 's Middags kwam Rosa met haar soepkar voorbij en 's avonds met haar ijskar. Op een dag zaten de kinderen op het muurtje voor het veldje. Ze wilden voetballen maar kwamen één speler te kort. Rosa Soepkar kwam voorbij en de kinderen huilden rond haar kar: ze hadden geen geld om een ijsje te kopen. Rosa toverde ijsjes tevoorschijn en boetseerde een tweeëntwintigste speler uit het roze ijs… Dit boek is ontstaan als kamishibai-verhaal (Japans verteltheater). Het verhaal leest en vertelt als een sprookje dat met de nodige fantastische elementen tot een vlot en redelijk absurd geheel geweven is. Het speelt in een herkenbare buurt, misschien wel de jouwe of de mijne, en gaat in de kern over een groot gezin dat erg klein behuisd is en het niet al te breed heeft. De maffe tekeningen in felle kleurtjes van totaal uit realistische proporties getrokken figuurtjes met grote ogen en veel te lange armen, sluiten perfect bij de sfeer van het verhaal aan.
Jeugdboekenweek 2006, lestips eerste leerjaar
Leeftijd: 5+
Keywords: Gehoorzamen; Familie