Met opa op de fiets. - Boonen, Stefan, 1966-; Meijer, Marja, 1966- (Hasselt : Clavis, 2005)
Opa vertrekt voor een fietstochtje en neemt de kleine Isa mee. Maar Gitte wil ook mee, die mag achterop. Wat verder klauteren Pelle en Bram uit de beek, zij willen ook mee. Emma verveelt zich en wil ook mee. Opa krijgt het steeds moeilijker om te fietsen met zoveel kinderen op zijn fiets, maar vol goede moed roept hij vrolijk HUPSALAKEE en zo bollen ze verder... Tot zijn achterband het begeeft. 'Wie gaat er mee?' Opa knipoogt en zet zijn pet op... 'Ik,' zegt Isa snel. Ze rent naar opa's fiets. 'Hupsalakee!' Opa zwaait Isa door de lucht. 'Joehoe,' gilt ze. De wind kriebert al aan haar oren. 'Fietsen!' juicht Isa en ze rinkelt met de bel. 'Daar gaan we!' Maar er zijn er nog meer die mee willen rijden. Of dat wel lukt. Een grappig prentenboek over wind in de haren en moedige opa's. Wanneer opa aan het fietsen is met zijn kleindochters Gitte en Isa, komen ze langs nog vier kleinkinderen die ook met hen mee willen. Zo rijden ze langs koeien, eenden, schapen door het bos, langs het water, voorbij een kasteel en over bruggetjes, totdat er een band lek raakt. Bij het kasteel lenen de kinderen een kar, waar de fiets en opa, die doodmoe is, in kunnen. Een mooi verzorgd prentenboek in oblong formaat, met korte overzichtelijke zinnen, geschreven in een vlotte stijl met veel dialogen. De tekeningen tonen een goed beeld van het verhaal. In de illustraties zijn diverse technieken toegepast, zoals kleurpotlood en scheurtechnieken. Het verhaal heeft niet zoveel om het lijf, maar de mooie illustraties maken veel goed. Het omslag toont opa met de zes kinderen op zijn fiets. Een eenvoudig verhaal dat voor kinderen vanaf ca. 4 jaar de moeite waard is om te bekijken.
Leeftijd: 3+
Keywords: Fietsen; Grootouders