HRM in breedbeeld : toetsing van retoriek aan realiteit. - Sels, Luc, 1967-; De Winne, Sophie, ....- (Leuven : Acco, 2008)
Het discours over Human Resource Management (HRM) staat tegenwoordig bol van doembeel-den en wazige toekomstscenario's. Pessimisten hebben het over 'HR anorexia', waarbij de klas-sieke personeelsfunctie wordt uitgekleed door toenemende uitbesteding, snel oprukkende HR information systems en een steeds belangrijker rol voor het lijnmanagement. Volgens de opti-misten effenen deze trends het pad voor een invulling die eindelijk aanstuurt op de essentie, na-melijk een sterk strategisch georiënteerd HRM. Tot op heden ontbrak het aan data die toelaten het discours te toetsen op zijn realiteitsgehalte. In dit boek wordt deze leemte ingevuld. Met behulp van de gegevens die verzameld zijn in het PASO-project (Panel Survey of Organisations) wordt 'HRM vandaag' in beeld gebracht. Het is een breedbeeld, in die zin dat het niet alleen inzoomt op grote, 'excellente', multinationale top-pers. Ook de kleine en middelgrote bedrijven delen in de belangstelling, evenals de in termen van werkgelegenheid stilaan dominante non-profit en overheidssectoren. We hanteren twee in-valshoeken, organisatie en inhoud van de HR-functie. Het eerste draait rond de vraag of de ad-ministratieve expert van weleer een strategische partner wordt. Het tweede heeft betrekking op de inhoud van HRM, meer bepaald op de vraag hoe organisaties vandaag omgaan met de wer-ving, benutting en verdere ontwikkeling van hun menselijk kapitaal.
Keywords: Human Resource Management; Personeelsbeleid