Wat is familie? : antwoorden op vragen over je (groot)ouders, broers en zussen. - Janssen, Kolet, 1955-; Bouttens, Isabel, ....- (Leuven : Davidsfonds/Infodok, 2005)
Dit is een informatief boek vol vragen en antwoorden over je familie. Kinderen vertellen over hun (groot)ouders, soms stout, soms ontroerend, maar altijd herkenbaar. Broers en zussen doen hun boekje over elkaar open. Ook de ouders komen op hun beurt aan het woord. Gedichten zorgen voor een grappige of juist ernstige noot.Bezorgt jouw familie je soms ook kopzorgen? Ken jij je papa en mama, broer en zus, oma en opa wel echt? Wil jij al hun geheimen te weten komen? In dit boek vind je alle mogelijke (piekervragen over je gezin. En grappige, logische of stoute antwoorden.In dit mooi ingebonden, vierkante boek vind je alle antwoorden op kindervragen die te maken hebben met gezin en familie. Het boek is verdeeld in vier, te onderscheiden door verschillende kleuren papier, themablokken waar dieper wordt ingegaan op moeders, vaders, broers en zussen, opa's en oma's. Naast de diepgaande vragen en eerlijke antwoorden, worden kinderen op diverse manieren bij de hand genomen om nog meer over het onderwerp te weten te komen: een vaderalfabet, moederspreuken, gedichten over oma's en interviews (getuigenissen) met mensen van alle leeftijden. De schrijfster gaat serieus om met vragen van (Vlaamse) kinderen: of het nu moeilijke of grappige, stoute of gevoelige vragen zijn, zij schuwt geen enkel onderwerp (net als in eerdere uitgaven). Hierdoor wordt het boek meer dan een eenmalig-te-lezen-boek; het zal kinderen en pubers een boel over en voor het leven leren. Al is het maar het gevoel geven aan lezers dat zij niet de enige zijn met zulke vragen. De prachtige prenten, in grijstinten op gekleurde achtergrond, brengen in enkele lijnen veel gevoel over en maken het boek af! Volle bladspiegel. Midden in het boek is een stukje ingeruimd om de eigen stamboom in te vullen. Vanaf ca.10 jaar, waarbij soms enige begeleiding nodig zal zijn, en voor volwassenen.
Keywords: Broers; Familie; Gezin; Grootouders; Ouderschap; Zussen