Licht. - Parker, Steve, 1952-; Kolmer, Karin Beneken, ....- (Leidschendam : Biblion, 2004)
Licht is één van de zes nieuwe boeken in de reeks 'Dossier energie', waarin nog eens zes boeken over uiteenlopende wetenschappelijke thema's zullen volgen, allen onder de noemer 'energie' en gesneden op kindermaat. Parker begint met een definitie van het verschijnsel, behandelt verscheidene lichtbronnen (zoals natuurlijk en kunstmatig licht), beschrijft het breken en weerkaatsen van licht en besteedt o.a. aandacht aan lichtenergie en laserlicht. De auteur heeft duidelijk voeling met wat reilt en zeilt bij het jonge publiek, want hij verpakt de wetenschappelijke informatie in een duidelijke en heldere taal. De prachtige kleurenfoto's, die op elke pagina prijken, vormen een visuele ondersteuning van de informatie en zijn duidelijk met zorg en kennis van zaken uitgekozen. Twee rubrieken maken het boekje tevens extra de moeite waard. De rubriek 'Zo werkt het' verklaart de werking van een microgolfoven op basis van golven, weerkaatsing van het licht of de werking van laserlicht. In de rubriek 'Experimenten' wordt het jeugdige publiek aangespoord om zelf aan de slag te gaan met het verschijnsel 'licht': van het maken van een periscoop over het ontwerpen van een lens tot het in elkaar knutselen van een vergrootglas. De experimenten zijn eenvoudig en perfect uitvoerbaar dankzij het gebruik van huishoudartikelen. Een lijst met feiten en cijfers omtrent licht (zoals de lichtsnelheid, de golflengte, de frequentie) en een verklarende woordenlijst maken dit boekje compleet. Licht is een aanrader voor de jonge natuurwetenschapper.
Keywords: Licht; Energie